10 pantang-larang orang Melayu di dalam Facebook,korang pernah langgar yang mana satu ye? Yang no.8 itu rasanya paling ramai buat..

10 pantang-larang orang Melayu di dalam Facebook,korang pernah langgar yang mana satu ye? Yang no.8 itu rasanya paling ramai buat.. |

Jika kita selalu bermain Facebook dan ingin bina pengaruh di sini, elakkan lakukan tulisan ini.

1. Status politik

Orang kita taksub gila bab politik, jangan kutuk parti Ayam mereka. Itu mereka tidak suka.
2. Status bahasa kesat

Orang makin jauh dengan kita sebab bahasa kita gambarkan kita otak tiada.
3. Status menghina

Jangan menghina orang lain atau sesiapa diFB, ia kurang sopan sebenarnya

4. Status perli orang

Orang tahu siapa yang kita tuju kalau sebut kaya sebab ada cincin berlian.
5. Status dengan gambar seksi dan lucah

Orang kita tak suka gambar begini muncul di media sosial mereka.

6. Status marah marah

Kita bergaduh dengan rakan sekerja, kita marah dimedia sosial dengan judul “Jantan Tara Guna, Tara Guna”

7. Kongsi video berunsur jahat atau ngeri

Tidak semua orang suka kontroversi dan kemalangan, ada gambar mengerikan hingga putus kepala kita letakkan di Facebook.

8. Status rasis dan biadap

Jangan provokasi di Facebook, silap silap dapat tidur dalam lokap.
9. Status mewah

Ramai orang tak suka orang kaya, ini hakikat sebenarnya. Jika tidak Aliff Syukri tidak kena kecam setiap hari.

10. Status menjual sepanjang masa

Ini Facebok dan bukannya pasaraya nak asik jual bedak tempek muka sepanjang masa. Orang tak suka, nak jual ada caranya saya ada kongsikan dalam kelas saya bagaimana.

Bila pengikut datang dengan status kontroversi kita macam Dato Alif Sukri, akan ada follower negatif yang menanti. Mereka tunggu nak kutuk kita sahaja nanti.

Sumber : Azizul Azli Ahmad via ohmymedia

“Hina Sangatkah Aku Dimata Korang Hanya Kerana Aku Ini Orang Kelantan?”

“Hina Sangatkah Aku Dimata Korang Hanya Kerana Aku Ini Orang Kelantan?” |

Bila disebut negeri Kelantan, pelbagai persepsi timbul di kalangan rakyat Malaysia. Ada yang positif tapi kebanyakkan lebih ke arah negatif. Bagi mereka yang berasal daripada negeri Che Siti Wan Kembang itu, ramai di antara mereka yang berasa pelik kenapa ramai orang bertanggapan negatif terhadap mereka hanya sebab berasal dari Kelantan.

Ada yang tak suka disebabkan bola sepak tetapi kalau BB makan mesti orang Kelantan yang masak tak gitu? Walau dari negeri mana pun sekali kita berasal, yang penting kita hidup dalam satu negara.

‘Tipikal orang tak suka Kelantan’

Saya bukanlah berasal atau lahir dari Kelantan. Tapi saya mempunyai ramai kenalan dari negeri Che Siti Wan Kembang ini. Maka, saya terpanggil untuk berkongsi rasa hati yang terbuku sejak sekian lama.

Saya rasa tak perlu pun saya hurai panjang mengenai sentimen membenci/taksuka orang Kelantan ni. Anda sendiri pun mesti dah cukup familiar dengan semua ini. Contoh lah..

“Saya cari calon, tapi mak tak bagi kahwin dengan orang Kelantan sebab…”

“Ish tak suka lah orang Kelantan.. mesti kampung perangai ni..”
“Err sorry lah, aku tak nak satu group dengan budak Kelantan tu..”
“Eeeiii pengotornya, ni mesti orang Kelantan ni..”

“Tak suka lah negeri Kelantan, tak maju.. sebab rakyat dia kot..”

Dan banyak lagi lah. Jujur, aku yang bukan orang Kelantan pun selalu rasa tersentap bila dengar orang mengutuk macam ni. Apatah lagi sahabat aku yang memang dari kecil membesar di sana.

Ada yang kata tak mahu in-law orang Kelantan sebab anggap ibu ibu Kelantan kuat membebel, suka cakap kasar, bossy dan sebagainya.

‘Pengotor, kolot, kasar’

Dulu, semasa saya bersekolah di sekolah berasrama penuh, rakan sebilik saya ialah orang Pasir Mas. Dia pernah bawa saya balik ke rumahnya masa cuti sekolah. Jujur saya cakap, perasaan dialu-alukan tu sukar digambarkan. Kadang-kadang kalau balik rumah saudara sendiri pun tak dilayan sebegini. Pendek kata, mereka sangat meraikan tetamu. Bila mereka nampak saya suka makan sesuatu makanan, esoknya akan dijamu lagi dengan makanan itu.

Cuti seterusnya, saya ikut pula kawan sekelas, orang Tanah Merah. Pun baik sangat layanannya. Lagi kita rajin bersembang dengan mak dan ayahnya, makin mesra kedua-duanya dengan saya.

Memang lah kamu akan kata, “Eleh…tu satu dua family je.. yang lain belum tentu..”

Well, same goes lah dengan diskriminasi kolot anda yang sewenangnya menuduh orang Kelantan pengotor/kolot/kasar/dll hanya sebab seorang Kelantanese yang pernah anda jumpa.

Dan kenapa nak kata Kelantanese kolot ni? Sebab negeri dia tak ada panggung wayang? Aduhai..itu kan salah satu usaha mereka dalam ber amar makruf nahi munkar. Ke sebab kalau pergi negeri tu semua billboard model dan artisnya bertudung?

‘Muhasabahlah diri’

Kalau kamu Islam dan ini sebabnya, cuci lah balik hati kamu. Dan muhasabah lah diri. Saya tak perlu kot explain? Atau sebab shopping complex mereka tak sebanyak negeri lain? HAHAHAHAHA. Geli betul hati dengan alasan minda kelas ketiga ni.

Ada yang kata rakyat Kelantan mundur tanpa sedar sangatlah ramai golongan professional yang bekerja di KL tu berasal dari Kelantan. Di universiti tempatan mahupun luar negara, ramai pelajar Kelantan. Tidak boleh dinafikan bukan?

Kalau lihat prestasi dari sudut akademik pun, baik UPSR, PT3 mahupun SPM, Kelantan adalah antara negeri yang mencatat kecemerlangan yang terbaik di Malaysia.

Saya merupakan bekas penuntut universiti tertua di Malaysia yang terletak di KL. Di dalam kelas saya, yang paling hebat berbahasa Inggeris pun orang Kelantan juga. Yang jadi pendebat mewakili universiti pun orang Kelantan juga.
Saya bukanlah nak mengagungkan orang Kelantan. Sebab orang negeri lain pun hebat hebat belaka. Tapi saya nak ajak semua buka mata. Jangan lah ikut sangat mentaliti zaman purba yang diskriminasi orang Kelantan ni. Tak ada sebab pun.

Jangan nilai orang dari mana dia datang, dari bangsa dia, dari agama dia, dari warna kulit dia, dari negara dia. Kita manusia biasa. Taqwa kita pada Allah tu yang jadi pengukur.

artikel dari blog ohmymedia

Ramai Yang Tidak tahu Keajaiban Ini!! ‘Bawang Putih di Campur Susu’ Rupa-Rupanya Dapat Menyembuhkan 11 Penyakit,Insha Allah..Jom Amalkan

Ramai Yang Tidak tahu Keajaiban Ini!! ‘Bawang Putih di Campur Susu’ Rupa-Rupanya Dapat Menyembuhkan 11 Penyakit,Insha Allah..Jom Amalkan | Sekarang penyakit kronis tak perlu khawatir dan tergesa-gesa pergi ke dokter mahal, obat alternatif yang super simpel ini dapat anda coba khasiatnya

Bawang putih adalah salah satu rempah-rempah yang senantiasa ada di dapur kita. Banyak manfaat dari bawang putih ini, mulai dari penyedap untuk masakah hingga mengobati berbagai penyakit, dan itu tidak bisa diragukan lagi.

Apalagi bawang putih telah digunakan sejak ribuan tahun lalu, terutama untuk mengobati berbagai macam penyakit. Tapi ada cari optimal untuk memaksimalkan manfaat bawang putih ini, yang bisa Anda lakukan di rumah.

Salah satu caranya adalah dengan menambahkan susu. Lalu apa manfaat penting dari meambahkan bawang putih ke dalam susu? Berikut ulasan lengkapnya.

Dikutip dari Healthy Food Team, Anda bisa membuat ramuan kesehatan dari bawang putih dan susu dengan bahan-bahan berikut ini: 500 mililiter susu, 10 siung bawang putih dikupas dan cincang, 2-3 sendok teh gula, dan 250 mililiter air putih matang.

Caranya adalah, campurkan air dan susu dalam panci. Selanjutnya, tambahkan bawang putih dan letakkan di panci panas. Biarkan sampah mendidih dan aduk terus sampai campuran menguap setengahnya. Saring dan menambahkan gula. Lalu konsumsi saat masih panas dengan perlahan-lahan.

Manfaat kesehatan dari susu dan bawang putih ini adalah sebaggi berikut:

1. Asthma, memakan tiga siung bawang putih setiap malam akan membantu Anda meringankan gejala asma. Konsumsi secara teratur susu bawang putih tiga kali dalam seminggu juga akan membantu Anda mengobati pneumonia.

2. Masalah jantung, campuran ini memiliki kemampuan untuk menurunkan kadar kolesterol LDL, mencegah pembentukan gumpalan, dan meningkatkan sirkulasi darah. Untuk hasil terbaik, disarankan agar Anda menggunakan susu skim rendah lemak.

3. Menyembuhkan penyakit kuning, bawang putih sangat bermanfaat dalam menghilangkan racun dari dalam tubuh karena mengandung senyawa yang mengaktifkan enzim hati. Selain itu, bawang putih kaya akan allicin dan selenium yang merangsang sekresi empedu dan mengurangi lemak di hati.

4. Arthritis, konsumsi rutin susu bawang putih akan meringankan gejala peradangan dan nyeri.

5. Insomnia, susu bawang putih efektif dalam mengobati masalah tidur karena senyawanya menenangkan.

6. Batuk, bila dikombinasikan dengan susu, minuman ini dapat mengobati batuk. Bawang putih memiliki sifat antibakteri yang kuat yang akan mengobati batuk. Anda dapat menambahkan madu, sebagai ekspektoran yang sangat baik yang akan meredakan batuk.

7. Tuberkulosis, belerang ditemukan dalam bawang putih membuat campuran ini menjadi obat alami yang sempurna untuk mengobati penyakit paru-paru. Konsumsi ramuan ini tiga kali sehari hingga benar-benar sembuh.

8. Kolesterol, campuran susu dan bawang putih hangat setiap hari selama seminggu, akan menurunkan kadar LDL dan akan meningkatkan kadar HDL dalam tubuh.

9. Kesehatan pencernaan, bawang putih memiliki sifat antiseptik yang kuat yang secara signifikan dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh Anda, dan meningkatkan kesehatan pencernaan. Selain itu, bawang putih merangsang pengeluaran racun dari tubuh.

10. Impotensi, ramuan susu dan bawang putih sangat bermanfaat untuk mengobati impotensi.

11. Sciatica, campuran ajaib ini secara efektif dapat mengobati sakit linu. Konsumsi secara teratur susu bawang putih selama periode waktu yang signifikan, akan mengurangi rasa sakit linu panggul.

Sumber: wajibbaca.com

(Video) “Keluar, I Dont Want To See Your Face Anymore”- Anak Autism Zarina Zainuddin Dakwa Dihalau Zul Ariffin? Ramai Peminat Terkejut!!

(Video) “Keluar, I Dont Want To See Your Face Anymore”- Anak Autism Zarina Zainuddin Dakwa Dihalau Zul Ariffin? Ramai Peminat Terkejut!! | Umum mengetahui pelakon Zarina Zainuddin mempunyai anak lelaki kembar Azal dan Azil yang menghidap penyakit Autism. Azal yang boleh berbicara tidak seperti abangnya Azil sememangnya seorang pemuda yang cukup meminati dan sering ingin beramah mesra dengan artis Malaysia. Selalunya, artis-artis pasti akan melayan kerenah Azal.

Walaubagaimanapun, hari ini kecoh di media sosial apabila Azal memberitahu beliau telah dimarahi dan dihalau oleh aktor popular Zul Ariffin. Eh, betul ke ni? Video dakwaan Azal itu dimuat naik oleh pemilik salon terkenal, Ridz Okumura menerusi akaun Instagramnya.

Rata-rata netizen yang menonton video tersebut meluahkan rasa marah dan kecewa dengan sikap Zul yang dianggap biadap terhadap anak istimewa seperti Azal.

Sebagai seorang pelakon yang dikenali kami harap Zul tidak melakukan perkara tersebut kerana ia jelas menunjukkan sikap yang agak keterlaluan. Apa-apa pun, kita tunggu apa kenyataan Zul berhubung isu ini.

sumber asal

“Lelaki Ni Tak Pernah Cukup Kan..” – Nabila Razali Muat Naik Video Kecewa, Tuju Pada Aedy Ashraf?

“Lelaki Ni Tak Pernah Cukup Kan..” – Nabila Razali Muat Naik Video Kecewa, Tuju Pada Aedy Ashraf? | Sebelum ini, tersebarnya ura-ura mengatakan Nabila Razali sedang ‘berkawan’ rapat seakan bercinta dengan pelakon, Aedy Ashraf. Perkhabaran itu bermula apabila penyanyi itu memuat naik gambar mesranya bersama aktor kacak itu di laman Instagram miliknya. Apabila ditanya mengenai status perhubungan mereka, Nabila berkata mereka masih dalam fasa mengenali hati budi.

Persoalan mengenai status hubungan mereka kini menjadi isu hangat apabila Aedy, pada Sabtu telah berkongsi gambar dirinya bersama seorang gadis misteri menerusi kemas kini Instastorynya. Kelihatan seperti mereka begitu mesra sekali.

Mesra sungguh ni

Muat naiknya itu terus membawa kami ke laman Instagram Nabila. Seperti yang dijangkakan, kira-kira 2 jam selepas foto mesra itu dikongsi pelakon ‘Tentang Bulan’ itu, Nabila pula telah memuat naik posting video di Instagram miliknya. Dalam video itu, dia dilihat menangis gara-gara kecewa dengan seorang lelaki. Aedy ke? Apa pendapat korang?

2 jam selepas foto Aedy, Nabila kongsi video kecewa

Video itu telah mendapat lebih daripada 46,000 tontonan dan hampir 8,000 like termasuk Aedy sendiri. Eh?

Aedy ‘suka’?

Nampaknya, hubungan sebenar antara Nabila dan Aedy ini masih belum diketahui. Lagipun, setakat ini, Aedy masih belum menjelaskan apa-apa tentang perhubungannya bersama penyanyi berkenaan, jadi kita tak boleh cepat menilai dan buat tanggapan. Mungkin selepas ini, Aedy akan beri penjelasan?

Sumber: Instagram Nabila Razali, Aedy Ashraf via ohbulan

8 Gambar Terbaru Penampilan Uqasha Senrose Dikecam Teruk Netizen Dengan Gelaran Gemuk,Baju Buruk,Solekan Teruk Ketika Acara Red Carpet ASK2017

 

8 Gambar Terbaru Penampilan Uqasha Senrose Dikecam Teruk Netizen Dengan Gelaran Gemuk,Baju Buruk,Solekan Teruk Ketika Acara Red Carpet ASK2017 |

Pada malam semalam telah berlangsung Anugerah Skrin 2017 (ASK 2017) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Acara ASK 2017 berlangsung dengan meriah sekali. Majlis ini bertambah gamat apabila diacarakan oleh tiga artis popular, Jihan Muse, Fahrin Ahmad dan Shuk Balas.

Seperti biasa apabila tiba acara dan majlis anugerah, gaya serta penampilan selebriti sudah tentu menjadi tumpuan orang ramai.

Antara yang menjadi buah mulut orang ramai semalam ialah penampilan Uqasha Senrose.

Pelakon Uqasha Senrose telah tampil di Anugerah Skrin 2017dengan memakai busana berwarna merah jingga.

Namun penampilan Uqasha Senrose telah dikritik oleh para netizen di laman sosial.

Di laman IG miliknya, Uqasha Senrose dikatakan dilihat semakin gemuk dan chubby. Ada yang berseloroh mengatakan beratnya dah bertambah, maklumlah sedang bahagia bercinta dengan Hefny Sahad.

Selain itu, pakaian Uqasha Senrose juga dikemac dan ada yang melabel sebagai langsir rumah.

Malah solekan yang dikenakan ke atas Uqasha Senrose juga turut dikritik sehingga menampakkan Uqasha lebih tua dari umur nya.

Malah ada juga tidak gemar melihat pemerah pipi di muka Uqasha Senorse yang dikatakan keterlaluan.

 

 

Sumber; beritamemey

Ruginya Tak Peluk Isteri Ketika Tidur Setiap Hari, Ini 7 Manfaatnya Buat Kesihatan Lelaki. Yang Paling BEST yang LAST

Ramai pasangan suami isteri hari ini tidak menyedari sentuhan fizikal amat diperlukan dalam sesuatu hubungan. Kesibukan, keletihan dan kekangan masa bukanlah satu alasan untuk tidak memberi sokongan emosi kepada pasangan kita iaitu dengan cara berpeluk.

Satu kaji selidik terbaru menunjukkan, pasangan suami isteri yang tidur secara berpelukan setiap hari mendapat banyak kelebihan yang tersendiri. Jom, terokai antara kelebihan tidur berpelukan bersama pasangan yang wajib anda ketahui.

Berikut antara kelebihan tidur berpelukan bersama pasangan;

1.Mencegah Stres

Ketika tidur dengan seseorang yang anda cintai, ini boleh membantu meringankan fikiran dan mengurangkan tahap stres. Apatah lagi jika akhirnya anda tidur berpelukan dan bercinta, manfaatnya boleh menjadi lebih dari itu. Ini kerana pelukan dapat menghilangkan kesakitan dan membantu meningkatkan peredaran darah pada tisu-tisu lembut dalam tubuh badan.

2.Menaikkan Kadar Hormon ‘Oxytocin’

Hormon oxytocin dikatakan juga sebagai hormon cinta. Apabila banyak hormon cinta dirangsang, maka bertambahlah kasih sayang dan ia dapat menghilangkan perasaan kesunyian atau kemarahan.

3 .Tidur Lebih Nyenyak

Jika anda sukar tidur, mintalah pasangan memeluk anda semasa tidur. Kajian membuktikan, tidur berpelukan secara automatik membantu anda menyingkirkan masalah seperti sukar tidur (insomnia), merasa lebih relaks dan tidak memikirkan hal-hal lain dan membuatkan lebih cepat terlelap.

4. Baik Untuk Jantung

Tidur di samping pasangan juga baik untuk kesihatan jantung anda. Oleh itu, anda rasa aman dan kehangatan menyebabkan jantung pada kelajuan normal, sehingga tidak menyebabkan ketegangan pada jantung anda.

5. Bangun Penuh Bertenaga

Kebahagiaan tiada habis ketika bangun tidur, anda tetap melihat pasangan di samping anda. Malah, para pengkaji mendakwa, anda bakal merasakan tenaga positif yang melimpah dan bersemangat untuk bekerja.

6. Panjang Umur

Sebuah kajian menunjukkan, seseorang yang berehat di samping pasangan yang dicintainya dapat membuatkan otak, jantung, dan organ lain bekerja secara santai. Akhirnya, tanpa disedari perkara ini meningkatkan umur anda.

7. Tanda Luahan Kasih Sayang

Pelukan adalah tanda luahan kasih sayang antara suami dan isteri. Ia memperbaiki hubungan yang retak dan menyuburkan kasih sayang antara suami isteri serta meningkatkan kepercayaan pada pasangan.

Sumber – maskulin.com.my

(9 FOTO) INILAH GAMBAR TERKINI PELAKON CILIK MAISARAH YANG DAH JADI ANAK DARA.

Sapa masih ingat dengan seorang pelakon kanak kanak ni dulu.. Alah yang chubby2 tu. Maisarah namanya. Antara drama yang pernah di lakonkan masa dia masih kanak kanak & sedang di ulang tayang sekarang ni kat TV3 adalah Drama Bong… Selain tu banyak jugak la drama dia dah berlakon antara yang popular diari ramadhan Rafique.

Maisarah semasa kecil

Kalau dulu kita tengok masih kecil dengan montelnya sekarang dah besar ok. Dah jadi anak dara sunti lagi. Budak ni dulu tinggal satu block dengan aku. Kadang2 serempak jugak masa nak naik lift tapi budaknya kalau kat luar agak kurang mesra dengan orang. Dia macam pemalu sikit. Tengok kita pun macam stranger je. Kalau orang tegur pun dia diam jer. Tu masa dia budak budak la.

Tak tau la dia masih tinggal kat situ lagi ke tidak.. Sebab dah tak pernah terserempak dengan dia mahu abang & adik dia. Bapak dia pun dah tak pernah nampak apatah lagi mak dia sebab aku pun tak berapa kenal mak dia yang mana satu. Di tambah aku ni memang susah nak keluar rumah sangat.. Semakin la aku tak tau la apa perkembangan depa sekeluarga + aku memang tak pernah ambil tahu pun sebenarnya hahahahaha.

Semalam terjumpa Facebook budak Maisarah ni.. Dah remaja budaknya. Muka pun dah berubah apatah lagi gayanya tapi tak ada la over sangat. Ok la.. Kategori tak menjolok mata sangat la. Tak nampak sosial sangat budaknya. Maybe budak baik Maisarah ni kan? Mesti korang nak tengok wajah terkini Maisarah bila dah meningkat remaja.. Ok.. ok.. jom tengok kat bawah

Selebihnya kalau nak ikuti perkembangan Maisarah ni boleh ikuti di facebook dia Mysarra Syahfiedzrien.

Dah besar ni tak nampak dah kan Maisarah berlakon. Almaklum la pelakon remaja sekarang ramai berbanding pelakon kanak kanak. Selalunya pelakon kanak kanak bila dah meningkat dewasa akan beralih ke bidang lain kecuali yang masih aktif dalam bidang seni. Mungkin ada kot Maisarah berlakon ke hapa cuma aku je tak nampak. Manatau keluar drama dia kat astro ke hapa. Almaklum la kami tak langgan astro katanya. hehehehe

Apapun Good luck buat Maisarah dalam apapun bidang yang di pilih selepas ni. Awak still cute even dah remaja.

 

Gambar Tayang Lurah Dan Perut, Zizi Dikecam Netizen. Memang Stim Tengok Gambar Zizi Yang “PANAS” Ini

SIAPA tidak kenal dengan bekas ahli kumpulan Fabulous Cat yang cantik dan bersuara lantang ini.

Penyanyi yang selama ini dikenali sebagai Zizi Fabulous Cat kini lebih selesa dikenali sebagai Zizi Kirana kerana tidak mahu lagi terus dibayangi kumpulan lama.

Zizi namun teruk dikecam oleh netizen berikutan tindakannya memuat naik gambar yang mendedahkan sebahagian dada dan perut di laman instagram baru-baru ini.

Menerusi gambar ‘panas’ tersebut, Zizi dilihat begitu berani apabila hanya mengenakan sport bra sekali gus telah mendedahkan bahagian perutnya yang agak comel.

Selain itu, sekeping gambar lain turut menjadi kecaman netizen apabila baju yang dipakainya amat jarang dan jelas menampakkan lurah di bahagian buah dadanya.

Kedua-dua gambar tersebut bahkan mendapat reaksi negatif netizen yang rata-rata antara mereka kecam tindakan berani penyanyi itu membongkar sisi rahsia auratnya.

Mereka beranggapan pemakaian artis itu agak keterlaluan dan sedikit pun tidak melambangkan imej seseorang yang berstatus Islam.

Bukan itu sahaja, terdapat juga netizen mengatakan seolah-olah dia sudah tidak lagi mempunyai baju yang sempurna untuk dipakai.

Berikutan kontroversi ini, Zizi dilihat hanya mendiamkan diri dan tidak membalas sebarang komen di ruang komen Instagram miliknya.

Dalam perkembangan terkini, Zizi muncul bersama dua lagi penyanyi, Kelana dan Agenda. Mereka dikenali sebagai kumpulan Nukilan.

Sumber – mynewshub.cc